Otthoni előkészületek

Amikor elhatároztuk, hogy babaúszásra szeretnénk járni, otthoni előkészületekre is szükség van.
Célszerű a baba ritmusát úgy alakítani, hogy a fürdetésnél még ne legyen éhes és ne is kelljen alvásából felébreszteni.
A fürdés előtt 5-10 percet szánjunk gyöngéd masszírozásra, tornáztatásra. Ezek a hangulati elemek nagyon fontosak a baba számára. Mindíg mondjuk el neki, hogy mit csinálunk vele, mi fog történni.
A fürdést mindíg az imitált merüléssel, azaz a locsolással kezdjük és fejezzük be, szertartásszerűen. Keretet adnak és ezáltal biztonságot kis életüknek. A kezünkkel vizet merítünk a kádból, és szép lassan a baba fejecskéjét végiglocsoljuk a kezünkben lévő vízzel, és egy utómozdulatként a vizes tenyerünkkel végigsimítjuk az arcát. Abban a pillanatban, ahogy a szemére, orrára, szájára víz kerül, visszatartja a lélegzetét, amíg a víz lefolyik az arcáról. Ez a búvárreflex, a baba elemi, veleszületett reflexe.
Akkor is hatékony az imitált merülés, ha a baba elmúlt 6 hónapos és a buvárreflex már eltűnőben van. A nagyobb gyerekeknél is beválhat, ha rendszeresen minden fürdésnél alkalmazzuk. A nagyobbaknak lehet mondani, hogy ez olyan mint a köszönés, téged a víz így köszönt, hogy végigsimogatja az arcodat.
Ha a tenyerünkből jövő víz már meg sem kottyan a babának, használjunk kis műanyag poharat. Ilyenkor a nagyobb víz mennyisége miatt, hosszabb ideig csordogál a víz az arca előtt, becsukja a szemét (ez a szemhélyzáró reflex), aztán egy másodpercnyi időn belül, ha lassan végezzük a gyakorlatot, még a vízsugár alatt kinyitja a szemét, a lélegzetét azonban visszatartja, és csodálkozó szemekkel tekint ránk.
Ha egy véletlen folytán a baba becsúszna a vízbe, figyeljünk arra, hogy ne ijesszük meg, lassan emeljük ki. Soha ne kapjuk ki hírtelen a vízből, mert így megijesztjük őt is! Nyugtassuk meg még a vízben, dicsérjük meg mosolyogva, hogy milyen ügyes volt. A "nincs semmi baj, kicsim! " kijelentés számára azt jelenti, hogy most nincs baj, de volt!
Ahogy a felnőttek között, úgy a bébiknél is vannak melegimádó és hidegkedvelő típusok. A kezdeti időben, amíg a babák hőháztartása ki nem alakul, célszerű a testhőmérséklet közeli víz, de úgy 2-3 hónapos kórtól már lehet 32-34°C-os vízben fürdetni őket. Ezt a víz folyamatos hűtésével (hidegfolt technika) egy-két hét alatt el lehet érni.
A köldök gyógyulása után már néhány hetes kortól bátran fürdethetjük nagy kádban a babát, hiszen a nagy víz, a lebegés érzése számára nem ismeretlen, sőt egyenesen megnyugtató.
Fontos! Az otthoni gyakorlást az uszodai foglalkozások nem váltják ki!
Szeretettel várok mindenkit az uszodában.
Szívesen megyek házhoz és otthoni körülmények között megtanítom a babamasszázst ill. a tornát, vagy segítek a "kádas program" megtanításában.